KEEPASS

keepass-win
PLATFORM
WINDOWS
BONYOLULTSÁG
KÖZEPES
VERZIÓ
2.30

A Keepass alkalmazással jelszavaidat egy biztonságos, hordozható, jelszóval védett adatbázisban tárolhatod. Előnye, hogy csak helyben, a saját gépeden vagy adathordozódon lesznek a jelszavaid elérhetőek, jelentősen csökkentve a veszélyét, hogy illetéktelenek hozzáférjenek. Hátránya ugyanakkor, hogy a program nem tudja automatikusan kitöltnieni a belépési adataid az oldalakon, magadnak kell azokat bemásolni.

ÍGY TELEPÍTSD

1.Töltsd le a Professional Editiont a https://www.keepass.info/download.html oldalról.

2. Nyisd meg a fájlt és kövesd a telepítési utasításokat a “Tovább”, és végül a “Telepítés” gombra kattintva.

ÍGY HASZNÁLD

3. Először létre kell hoznod egy adatbázist, amely a felhasználóneveidet és jelszavaidat tárolja majd. Ehhez menj a “File” – “New…” opcióra.

3. Adj egy nevet a fájlnak és mentsd el.

4. Ezután meg kell adnod egy jelszót, úgynevezett mesterjelszót: ezzel férsz majd hozzá az adatbázisban elmentett jelszavaidhoz. A mesterjelszó megadása egyben titkosítja is az adatbázis tartalmát.

Kétszer kell beírnod a jelszót, a három pont … ikonnal meg tudod nézni, mit gépeltél be.

A zöld-narancssárga csík a beírt jelszó erősségét mutatja.

5. Okézed le, majd a következő ablakban adj nevet az adatbázisnak a “Database name” sorban.

6. Az Okéra kattintva megjelenik az adatbázis, amely egyelőre csak két minta bejegyzést tartalmaz.

7. A “General”, “Windows” nevek csoportokat jelölnek, amelyekbe rendszerezheted a jelszavaid – lejjebb megmutatjuk, hogyan hozhatsz létre újat.
Új jelszót az “Edit”- “Add entry” opcióval tudsz hozzáadni.

8. A “Title” sorba az alkalmazás nevét írd, amelyhez a jelszó tartozik (például Gmail), a “User name” az ahhoz tartozó felhasználóneved. A “Password” sorba kerüljön a jelszó. Ha a létezőt erősebbre akarod cserélni, tartsd meg azt, amelyet a KeePass automatikusan létrehozott. A jelszót a … ikonra kattintva nézheted meg. Ne felejtsd el megváltoztatni erre a jelszavad az adott szolgáltatásban. Mentsd el Okéval.

9. Az elmentett bejegyzéseket az egérrel a megfelelő csoportba tudod húzni. Új csoportot hozzáadni az “Edit” – “Add group”, a meglevőket szerkeszteni az “Edit group” opcióval tudod. A bejegyzéseket duplaklikkel lehet szerkeszteni.

10. Az adatbázisfile .kdbx formátumban van mentve a gépeden. Kimentheted egy USB kulcsra vagy tárolhatsz róla másolatot külső tárolón is. Ezt a “File” – “Save as” opcióval teheted meg. Érdemes egy mentett másolatot tartani biztos helyen, ha esetleg az eredeti adatbázisfájl elveszne.

11. Amikor be akarsz lépni egy oldalra, menj az adott bejegyzésre a KeePassben, és a jobb klikkre megnyíló menüből a “Copy Password” opcióval. (vagy Ctrl – C billentyűkombináció) segítségével másold ki a jelszót és illeszd be az oldal belépési adataihoz.

UTOLJÁRA MÓDOSÍTVA: 2016.10.16.