ONLINE FIÓKOK HASZNÁLATA

tipp
PLATFORM
Windows, Mac
BONYOLULTSÁG
Windows, Mac

Online alkalmazások használatakor név vagy becenév és e-mailcím mellett gyakran egyéb személyes adatot is megadunk magunkról, mint kor, nem vagy érdeklődés. Ezért fontos elolvasni a szolgáltatások adatvédelmi szabályzatát: milyen célból használják fel ezeket az adatokat, és megosztják-e egyéb szolgáltatásokkal.

Érdemes azzal is tisztában lenni, hogy mik az alapértelmezett adatvédelmi beállítások, milyen információkat gyűjt rólunk a szolgáltatás, és ki láthatja, amit megosztunk. A Facebook és a Google adatvédelmi beállításait így ellenőrizheted és változtathatod meg:

Facebook: Menü – Beállítások – Adatvédelem
Google: Menü – Saját fiók – Személyes adatok és adatvédelem

Az egyes szolgáltatók, közösségi oldalak sokkal könnyebben és pontosabban tudják követni a böngészés részleteit, ha folyamatosan be vagy jelentkezve a fiókodba. Érdemes az aktív használat után mindig kijelentkezni.

A különböző szolgáltatásokhoz érdemes különböző e-mail címeket és felhasználóneveket használni, így az egyes alkalmazásokban hagyott nyomok, adatok nehezebben lesznek összeköthetők és hozzád kapcsolhatók.

Ha nyilvános helyen, publikus gépen jelentkezel be valamelyik fiókodba, ne felejtsd el ellenőrizni, hogy kiléptél-e, töröld az esetlegesen elmentett jelszavaid és böngészés előzményeket.