KEEPASSX

keepass-mac
PLATFORM
MAC, WINDOWS, LINUX
BONYOLULTSÁG
KÖZEPES
VERZIÓ
2.0

A KeePassX alkalmazással jelszavaidat egy biztonságos, hordozható, jelszóval védett adatbázisban tárolhatod. Előnye, hogy csak helyben, a saját gépeden vagy adathordozódon lesznek meg az adatok, jelentősen csökkentve a veszélyét, hogy illetéktelenek hozzáférjenek. Hátránya ugyanakkor, hogy nem tudja automatikusan beírni a jelszavakat az oldalakra, magadnak kell azokat bemásolni.

ÍGY TELEPÍTSD

1. Töltsd le a Mac OS X csomagot a https://www.keepassx.org/downloads oldalról

2. Nyisd meg a fájlt, az Eszközök között fog megjelenni.

3. Húzd a KeePassX ikont az Alkalmazások mappába, majd távolítsd el a KeePassX-et az Eszközök alól.

4. Nyisd meg a programot az Alkalmazásokból.

ÍGY HASZNÁLD

5. A menü “Database” – “New Database” opciójával hozhatsz létre új jelszó adatbázist, amely a bejelentkezési adataidat fogja tárolni.

keepassx-new-db-mac

6. Meg kell adnod egy jelszót, úgynevezett mesterjelszót: ezzel férsz majd hozzá az adatbázisban elmentett jelszavaidhoz. A mesterjelszó megadása egyben titkosítja is az adatbázis tartalmát.

7. Majd mentsd el az adatbázist a “Database” – “Save Database as” opcióval.

5. Okézed le, majd a következő ablakban adj nevet az adatbázisnak a “Database name” sorban.

6. Az Okéra kattintva megjelenik az adatbázis, amely egyelőre csak két minta bejegyzést tartalmaz.

7. A “General”, “Windows” nevek csoportokat jelölnek, amelyekbe rendszerezheted a jelszavaid – lejjebb megmutatjuk, hogyan hozhatsz létre újat.
Új jelszót az “Edit”- “Add entry” opcióval tudsz hozzáadni.

8. Új jelszót az “Entries” – “Add entry” opcióval tudsz hozzáadni.
A “Title” sorba az alkalmazás nevét írd, amelyhez a jelszó tartozik (például Gmail). A “Username” a hozzá tartozó felhasználóneved. A ”Password” sorba kerüljön a jelszó. Ha a létezőt erősebbre akarod cserélni, nyomj a “Gen.” ikonra, ekkor a KeePassX automatikusan generál egy új jelszót, amelyet az “Accept”-re kattintva tudsz elfogadni. Ne felejtsd el megváltoztatni erre a jelszavad az adott szolgáltatásban.

9. Jelszavaidat csoportokba is rendszerezheted (például Levelezés, Közösségi oldalak). A “Groups” -” Add new group” opcióval hozhatsz létre új csoportot.

10. Az elmentett bejegyzéseket az egérrel a megfelelő csoportba tudod húzni. Új csoportot hozzáadni az “Edit” -” Add group”, a meglévőket szerkeszteni az “Edit group” opciónál tudod.

11. Amikor be akarsz lépni egy oldalra, másold ki a jelszavadat a KeePassX-ből: menj az adott bejegyzésre és nyomj Command – klikket, ezzel megnyílik egy legördülő menü. Válaszd ki a “Copy Password to Clipboard” opciót, majd illeszd be az oldal belépési adataihoz.

UTOLJÁRA MÓDOSÍTVA: 2016.10.16.