KERESŐ, AMELY NEM KÖVET

tipp
PLATFORM
ÖSSZES
BONYOLULTSÁG
KÖNNYŰ

Ha sok Google szolgáltatást használsz, annak az a veszélye, hogy a cég kombinálni tudja a különböző forrásokból származó adataidat: levelezés, videók, látogatott honlapok,  keresések. A Google tárolja a kereséstörténeted is: milyen kifejezésekre kerestél és a találatokból milyen linkeket választottál.

De vannak olyan keresők is, amelyek nem rögzítik a keresési adataid. Ilyen például a DuckDuckGo https://duckduckgo.com vagy a névtelenül működő, de Google találatokat nyújtó StartPage https://www.startpage.com. A DuckDuckGo a saját keresőalgoritmusát használja, ezért a Google kereséstől eltérő találatokat ad. A StartPage névtelen Google keresést tesz lehetővé: a keresés adatait annak azonosítói, például a keresés helye nélkül adja tovább a Google-nek. Ez egyrészt azzal jár, hogy a találatok egy kicsit lassabban érkeznek, másrészt, mivel az eredmények nem a korábbi keresésekre és az azokból megnézett oldalakra épülnek, nem lesznek személyre szabottak.

ÍGY ÁLLÍTSD ÁT AZ ALAPÉRTELMEZETT KERESŐT

Chrome

1. Menj a kereső oldalára, amit be szeretnél állítani alapértelmezettként (DuckDuckGo https://duckduckgo.com, StartPage (https://www.startpage.com/)”
és klikkelj a “Legyen az alapértelmezett keresőm” dobozra, a StartPage oldalán az “Add to Chrome” opcióra.

2. Majd a böngésző menüjében menj a Beállítások – Keresés részhez. A Keresőmotorok kezelésére kattintva megjelenik egy lista, ahonnan ki lehet választani az új alapértelmezett keresőt. Innentől ezt fogja használni a Chrome, ha a címsávba gépelve keresel.

Firefox

1. A Beállítások – Keresés menüpontban az alapértelmezett keresőszolgáltatások listában rögtön kitudod választani ki a DuckDuckGo-t.

Ha a  StartPage-et szeretnéd beállítani, menj a kereső oldalára, klikkelj az “Add to Firefox” opcióra és kövesd az utasításokat.

2. Majd a böngészőben menj a Beállítások – Keresés részhez és válaszd ki a Startpage-et.

Safari

1. A Beállítások – Keresés menüpontban a Keresőmotor listában rögtön ki tudod választani a DuckDuckGo-t.

Ha a  StartPage-et szeretnéd beállítani, menj a kereső oldalára, klikkelj az “Add to Safari” opcióra és kövesd az utasításokat.

2. Majd a böngészőben menj a Beállítások – Keresés részhez és válaszd ki a Startpage-et.