GPG SUITE, MAILVELOPE, THUNDERBIRD

thunderbird
PLATFORM
MAC
BONYOLULTSÁG
HALADÓ
VERZIÓ
GPG SUITE: 2015.09
THUNDERBIRD: 38.5.1
ENIGMAIL: 1.8.2

A GPG Suite, a Thunderbird levelezőprogram és az Enigmail kiegészítő segítségével titkosított emaileket küldhetsz és fogadhatsz a szokásos emailfiókodból, például Gmailből vagy Yahooból. Az üzeneteket csak azok fogják tudni elolvasni, akiknek szánták őket.

E-mail titkosítás

Röviden elmondjuk, hogyan működik egy e-mail-titkosítási rendszer és lépésről lépésre végigvezetünk a használatán.

Titkosított levelezésnél egy mindenki számára olvasható üzenetből kódoltat hozunk létre, amelyet csak azok fognak tudni elolvasni, akik rendelkeznek a titkosítást feloldó kulccsal. Ahogy a feloldás, maga a titkosítás is egy kulccsal történik. A titkosító és a titkosítást feloldó, az üzenetet olvashatóvá tevő kulcs egy összetartozó kulcspárt alkot:

  • Nyilvános kulcs: ezzel lehet titkosítani az üzenetet, bárki számára hozzáférhető.
  • Titkos kulcs: ezzel lehet feloldani a titkosítást. Biztonságosan kell tárolni, csak jelszó megadásával lehet hozzáférni.

Kulcsok készítése

1. Ha titkosított e-maileket szeretnél küldeni és fogadni, el kell készítened a saját, egy titkos és egy nyilvános kulcsból álló kulcspárodat. Ezt a GPG Suite nevű programmal tudod megtenni. Töltsd le a https://gpgtools.org/ oldalról a “Download GPG Suite”-ra kattintva, majd klikkelj a letöltött fájlra és az “Install”-ra, majd a “Continue-ra” és a “Close”-ra a telepítés befejezéséhez.

2. Ezután az Alkalmazások dossziéból nyisd meg az új GPG Keychain programot, és klikkelj a “New” gombra a kulcspár elkészítéséhez.

gpg-keychain-icon

3. Add meg a neved, emailcímed és egy jelszót: ezzel fogsz majd hozzáférni a kulcshoz. A jelszót biztos helyen tárold, ha elvész, nem kapsz róla emlékeztetőt és nem adhatod meg újra, nem fogod tudni többet használni a kulcspárt.

4. Végül nyomj a “Generate key” gombra a kulcspár létrehozásához.

5. Érdemes egy biztonsági másolatot is készíteni a kulcsról az “Export”-ra majd a “Save as”-re kattintva.

6. Szükséged lesz még a Thunderbird levelezőprogramra, amelyet innen tölthetsz le: https://www.mozilla.org/hu/thunderbird/. Nyisd meg a fájlt, húzd be a Thuderbird ikont az Alkalmazások közé és onnan nyisd meg a programot.

7. Ha innentől mindig ezt a levelezőt szeretnéd használni e-mailezéshez, a “Beállítás alapértelmezettként” opciót válaszd.

8. Létező e-mailfiók beállításához válaszd az “Ugorja át ezt…” opciót.

9. Add meg a neved, e-mailcímed és a hozzá tartozó jelszót és klikkelj a “Folytatás”-ra.

thunderbird_postafiok_beall

10. A Thunderbird ekkor megkeresi és megjeleníti az e-mailfiókhoz tartozó beállításokat. Végül klikkelj a “Befejezés”-re.

11. A titkosítás használatához még egy bővítményt fel kell telepíteni a Thunderbirdhöz, az Enigmailt. Ehhez klikkelj a menüre, válaszd a Kiegészítőket és a fenti keresés ablakban keress a következőre: “enigmail”. Ha megjelent a találati listában, klikkelj a telepítésre, és végül indítsd újra a Thunderbirdöt.

12. A program elindulásnál automatikusan meg fog nyílni az Enigmail varázsló, itt a “Cancel”-re klikkelj, a beállításokat a Thunderbirdben fogjuk elvégezni.

13. A menüben menj a Beállításokra és válaszd a Postafiók beállításait. Az “OpenPGP adatbiztonság” részre kattints, és jelöld be a következőket:

  • OpenPGP engedélyezése a postafiókhoz
  • Egyedi PGP kulcsazonosító használata – itt a Kulcs kiválasztásával nyisd meg az előzőekben elmentett kulcsot.
  • Mindig használjon PGP/MIME-ot

Okéval mentsd el a beállításokat.

14. Ahhoz, hogy valaki titkosított e-mailt küldhessen neked, szüksége van a nyilvános kulcsodra. Ezt egyszerűen elküldheted neki e-mailben csatolmányként a “Saját nyilvános kulcs csatolása” gombra kattintva.

15. Hasonlóképpen ahhoz, hogy te küldhess titkosított e-mailt, szükséged van a címzett nyilvános kulcsára. Ha megkapod e-mailben, Control – kllikkelj a csatolmányra és válaszd az “OpenPGP kulcs importálása opciót”. Ennek a címzettnek innentől küldhetsz titkosított e-mailt.

16. Új email írásánál kiválaszthatod, hogy szeretnéd-e aláírni vagy titkosítani a levelet. A ceruza ikonra kattintással választhatod az aláírást. Ez az opció nem titkosítja a tartalmat, hanem digitális aláírásként igazolja, hogy a levél valóban tőled jött és a küldés során nem változott a tartalma. Erről megbizonyosodhat a címzett, ha a nyilvános kulcsoddal feloldja az aláírást. A kulcs ikonnal pedig titkosítható az üzenet.

UTOLJÁRA MÓDOSÍTVA: 2016.01.16.