MAILVELOPE

PLATFORM
CHROME, FIREFOX
BONYOLULTSÁG
HALADÓ
VERZIÓ
1.0

A Mailvelope böngészőkiegészítővel titkosított e-maileket küldhetsz és fogadhatsz a szokásos e-mailfiókodból, például Gmailből vagy Yahooból, így az üzeneteket csak azok fogják tudni elolvasni, akiknek szánták őket.

ÍGY TELEPÍTSD

1. Add hozzá a böngészőhöz a https://www.mailvelope.com oldalról.

ÍGY HASZNÁLD

Röviden elmondjuk, hogyan működik egy e-mail-titkosítási rendszer és lépésről lépésre végigvezetünk a használatán.

Titkosított levelezésnél egy mindenki számára olvasható üzenetből kódoltat hozunk létre, amelyet csak azok fognak tudni elolvasni, akik rendelkeznek a titkosítást feloldó kulccsal. Ahogy a feloldás, maga a titkosítás is egy kulccsal történik. A titkosító és a titkosítást feloldó, az üzenetet olvashatóvá tevő kulcs egy összetartozó kulcspárt alkot:

 • Nyilvános kulcs: ezzel lehet titkosítani az üzenetet, bárki számára hozzáférhető.
 • Titkos kulcs: ezzel lehet feloldani a titkosítást. Biztonságosan kell tárolni, csak jelszó megadásával lehet hozzáférni.

Titkosított e-mailezéshez el kell készítened a saját, egy titkos és egy nyilvános kulcsból álló kulcspárodat.

Kulcspár készítése

2. Klikkelj a böngésző eszköztárban a Mailvelope lakat ikonra, ezzel megnyílik a menü.Klikkelj az “Options”-re, a megnyíló ablakban a “Key Management”, majd a “Generate Key” opcióra.

3. Töltsd ki az adataidat és adj meg egy jelszót – ezzel fogsz majd hozzáférni a kulcshoz. A jelszót biztos helyen tárold, ha elvész, nem kapsz róla emlékeztetőt és nem adhatod meg újra, nem fogod tudni többet használni a kulcspárt.

mailvelope-generate-key

4. Klikkelj a “Submit”-ra a kulcsok elkészítéséhez. A “Display Keys” pont alatt nézheted meg az elkészült kulcsokat.

Titkosított e-mail küldése

Ahhoz, hogy titkosított e-mailt tudj küldeni valakinek, szükséged van a címzett nyilvános kulcsára, amelyet többféle módon át lehet adni:

 • El lehet küldeni közvetlenül e-mailben.
 • Ki lehet tenni egy weboldalra.
 • Fel lehet tölteni egy kulcsszerverre, például ide: https://pgp.mit.edu.

Ha megkaptad/letöltötted a kulcsfájlt, akkor első lépésként importálnod kell a Mailvelope rendszerébe.

Kulcsok importálása

5. Klikkelj a “Key Management” fülön az “Import Keys” gombra.

mailvelope-import-key

6. A legegyszerűbb a “Select a key text file to import” gombra kattintva kiválasztani a gépről az elmentett kulcsfájlt.

A másik lehetőség, hogy bemásolod a kulcsot a szövegdobozba. A “Display Keys” gombbal ellenőrizheted, hogy sikeres volt-e az import.

7. Amikor új levelet írsz, meg fog jelenni az ablakban ez az ikon:

Ha ráklikkelsz, megnyitja a Mailvelope külön ablakát, az ide írt üzenetet lehet majd titkosítani. Az, hogy a titkosítás külön ablakban történik, biztosítja, hogy a titkosítás folyamata teljesen független az e-mailszolgáltatótól.

mailvelope-compose

8. A megírt üzenetet az “Encrypt” gombra kattintva titkosíthatod.

9. Megjelenik egy új ablak, ahol az “Add” gombbal hozzá lehet adni a felső listából, hogy kik tudják feloldani a titkosítást. A címzett(ek)et és magadat is érdemes kiválasztanod. Ehhez ismerned kell a címzettek nyilvános kulcsát. A Kulcsok importálása pont írja le, hogyan kell ezeket hozzáadni a Mailvelopehoz.

mailvelope-encrypt-for

10. Az “OK” gombra kattintva történik meg a titkosítás, az eredeti üzenetet felváltja a titkosított. A vissza gomb visszaalakítja az üzenetet titkosítatlanná.
Nem csak titkosítást, aláírást (“Sign”) is választhatsz. Ez az opció nem titkosítja a tartalmat, hanem digitális aláírásként igazolja, hogy a levél valóban tőled jött és a küldés során nem változott a tartalma. Erről megbizonyosodhat a címzett, ha a nyilvános kulcsoddal feloldja az aláírást.

mailvelope-encrypted-message

11. Végül a “Transfer” gombra kattintva bezáródik a szerkesztőablak és a titkosított vagy aláírt üzenet bekerül az eredeti e-mail ablakba..

mailvelope-encrypted-transferred

12. És a megszokott módon el lehet küldeni az emailt.

Csatolmányokat ezzel a módszerrel nem lehet titkosítani.

Fontos, hogy az e-mailszolgáltatód eredeti üzenetküldés-ablakából ne lépj ki a folyamat közben.

13. A kulcsaid a “Key Management” fülön a “Display Keys” opció alatt exportálhatod. Ezt elsősorban arra használhatod, hogy elmentsd egy fájlba a saját nyilvános kulcsodat, hogy aztán megoszthasd azokkal, akik titkosított emailt szeretnének küldeni neked. Vidd az egeret a kulcspár ikonra és klikkelj az információs ikonra.

mailvelope-display-keys

14. A felugró menüben klikkelj az “Export” fülre. Ha csak a nyilvános kulcsodat szeretnéd letöltetni, hogy megoszd másokkal, akkor a következő sorban a “Public” legyen kiválasztva. Mentéshez az ablak alján klikkelj a “Save”-re.

Ha a kulcspár mindkét felét szeretnéd elmenteni, például hogy tárolj róla egy biztonsági másolatot a gépeden, felül az “All” opciót válaszd és úgy mentsd el.

mailvelope-export

Titkosított üzenet olvasása

15. A Mailvelope csukott boríték ikonnal jelzi, ha titkosított bejövő üzenetet érkezik. Erre az ikonra kattintva kezdheted meg a titkosítás feloldását.

decrypt_message

16. A felugró ablakban meg kell adnod a jelszavadat. Ezután a Mailvelope megkeresi a feloldáshoz szükséges titkos kulcsot, és ha megtalálja, megjeleníti az eredeti üzenetet.

password_popup

A Mailvelope beállítások a következő e-mailszolgáltatókkal működnek:

 • Gmail™
 • Outlook.com™
 • Yahoo!Mail™
 • GMX
 • WEB.DE
 • De-Mail

Az “Options” – “List of Mail Providers” – “Add new site” alatt más szolgáltatókhoz is be lehet állítani.

UTOLJÁRA MÓDOSÍTVA: 2016.01.16.