ADATMEGOSZTÁS

tipp
PLATFORM
ANDROID, iOS
BONYOLULTSÁG
Könnyű

Mivel a bekapcsolt GPS és a WiFi is pontosítja a telefon helyzetmeghatározását, kapcsold ki mindkettőt, amíg nincs rájuk szükséged. Fontos azt is az ellenőrzésed alatt tartani, hogy milyen adatokat osztasz meg a letöltött alkalmazásokkal.

ÍGY ÁLLÍTSD BE

Helymeghatározás

Android

Menj a Beállítások menüpontba és kapcsold ki a Vezeték nélküli hálózat és a GPS alapján történő helymeghatározást.

iOS

Menj a Beállítások – Adatvédelem – Helymeghatározás menüpontba és kapcsold ki a Helymeghatározást, így a telepített alkalmazások nem férnek hozzá a helyzetedhez. A Vezetéknélküli hálózatokat a Helymeghatározáson belül a Rendszerszolgáltatások opciónál kapcsolhatod ki.

Google helyadatok

A Google fiókodban a Személyes adatok és adatvédelem menüben számos adatvédelmi beállítás mellett kikapcsolhatod azt is, hogy a Google tárolja, merre jártál azokkal az eszközökkel, amelyeken be vagy jelentkezve a fiókodba.

Mobilon a Google fiókbeállításokat keresd meg, és kapcsold ki, hogy a Google alkalmazások hozzáférjenek a helyadataidhoz, és csak arra az időre kapcsold be, amikor éppen használod, például térképen keresésnél.

Egészségügyi adatok

Bár megszoktuk, hogy a telepített alkalmazások számára sokféle adatot megadunk, az egészségügyi alkalmazásokn használatára érdemes külön figyelni. A sportolást támogató futó vagy fitness alkalmazások, diétát vagy dohányzásról leszokást segítő programokat érdemes nem a szokásos, hanem csak erre a célra használt e-mailcímmel és felhasználónévvel használni, és csak indokolt esetben megadni az egészségügyi adatainkat. Az adatvédelmi nyilatkozatban pedig meg kell bizonyosodni róla, hogy az adatokat nem adják tovább harmadik félnek.

UTOLJÁRA MÓDOSÍTVA: 2016.01.16.